26 sep. 2019
mr. L.M. (Laura) Mons
ADVOCAAT
Het komt veel voor dat na het verbreken van een relatie, één van de ouders de wens heeft om met de kinderen te verhuizen naar een andere stad. Soms is dat geen probleem, maar wat als de wens is om naar een andere provincie of de andere kant van het land te verhuizen? Als de ouders daar samen niet uitkomen, kunnen ze daarover een beslissing vragen aan de rechter.
In beginsel is voor iedere verhuizing naar een andere gemeente de toestemming van de andere ouder nodig. Het maakt daarbij niet uit of de gemeentes aan elkaar grenzen, of op enige afstand van elkaar liggen. Nergens in de wet staat bijvoorbeeld dat ouders binnen een straal van 50 kilometer mogen verhuizen zonder toestemming van de ander. Ieder geval wordt afzonderlijk bekeken. Het is een grijs gebied. Zo heb ik een procedure gevoerd waarin het de andere ouder werd verboden naar een woonplaats vier kilometer verderop te verhuizen. Maar andersom komt het ook wel voor dat ouders toestemming krijgen met hun kinderen te emigreren. Het hangt af van veel verschillende factoren.
Dit geeft meteen de kern van de problematiek aan: er is in de rechtspraak eigenlijk geen lijn te ontdekken wanneer iemand nu juist wel of juist geen toestemming krijgt om te verhuizen. Door verschillende uitspraken is het wel duidelijk met welke factoren de rechter rekening moet houden wanneer het over een procedure toestemming voor verhuizing gaat. Dat zijn:
- de noodzaak om te verhuizen;
- de mate waarin de verhuizing is doordacht en voorbereid;
- de door de verhuizende ouder geboden alternatieven en maatregelen om de gevolgen van de verhuizing voor het kind en de andere ouder te verzachten en/of te compenseren;
- de mate waarin de ouders in staat zijn tot onderlinge communicatie en overleg;
- de rechten van de andere ouder en de minderjarigen op onverminderd contact met elkaar in hun vertrouwde omgeving;
- de verdeling van de zorgtaken en de continuïteit van de zorg;
- de frequentie van het contact tussen de minderjarigen en de andere ouder voor en na de verhuizing;
- de leeftijd van de minderjarigen, hun mening en de mate waarin zij geworteld zijn in hun omgeving of juist gewend zijn aan verhuizingen;
- de (extra) kosten van de omgang na de verhuizing.
Wees er overigens op bedacht dat de gemeente meestal niet zal vragen naar toestemming van de andere ouder voor de inschrijving in de gemeente. Op grond van de wet mag de gemeente ervan uitgaan dat de andere ouder toestemming geeft voor de verhuizing. Mocht zich de situatie voordoen dat u wil verhuizen of wordt geconfronteerd met de wens van uw ex-partner om te verhuizen, dan is het zaak niet te lang te wachten om juridische bijstand in te schakelen. U kunt dan vrijblijvend contact met mij (Laura Mons) opnemen op 023-5311077 of mons@oass.nl.